De Tamoil Prijs voor Kunsten en Letteren 2019 is toegekend aan
 
Elly Kellner
singer–songwriter en striptekenaar te Bergen op Zoom,

Oorkonde
vanwege haar artistieke, inspirerende en veelal openhartige teksten en muziek. Met een oeuvre van meer dan 1000 liedteksten heeft Elly van dag tot dag geprobeerd woorden te vinden voor wat er te voelen en te beleven is. Zij spreekt zich uit in een taal die direct tot het hart van de toehoorder doordringt.
tamoil19-1
tamoil19-11
tamoil19-12
tamoil19-14
tamoil19-15
tamoil19-16
tamoil19-17
tamoil19-18
tamoil19-2
tamoil19-21
tamoil19-22
tamoil19-23
tamoil19-24
tamoil19-25
tamoil19-4

Vanaf haar negende jaar begon Elly teksten te schrijven en op zelf gecomponeerde melodieën te zingen. Haar inspiratiebron is daarbij altijd het leven zelf, met al haar wel en wee. Ze ontwikkelde zich ook als striptekenaar en is zeer bedreven met de multimedia: fotograferen, filmen, opnames maken, editen, dat alles heeft weinig geheimen voor haar.
 
Inmiddels zijn enkele albums van haar uitgebracht, zowel solo als in samenwerking met collega’s, ook internationaal. Haar teksten zijn zowel Nederlandstalig als Engelstalig en de songs kunnen gekwalificeerd worden als lyrische pop en folk.



Elly durft in haar songs op een krachtige manier kwetsbaar te zijn. Ze verwoordt de mooie, maar ook de moeilijke momenten van het leven. Ook in de kleine verhaaltjes, die te lezen zijn in haar cartoons, komen levensthema’s aan de orde. Elly durft daarbij zichzelf te tonen, vanuit de overtuiging dat er meer mensen moeten zijn die vergelijkbare gevoelens hebben. Juist hierdoor spreken haar teksten zo aan.
 
Elly werd bij verschillende internationale projecten betrokken. Mede hierdoor draagt zij de naam van onze Markiezenstad op een bijzondere wijze uit.

Met dit alles levert Elly Kellner niet alleen een belangrijke bijdrage aan de kunsten en letteren in het algemeen, maar ook aan het artistieke leven en de culturele uitstraling van stad en land van Bergen op Zoom.
 
Bergen op Zoom, 9 november 2019.

Namens de jury         Namens Tamoil BV
 
Willem Vermeulen      Ronald Kempen
voorzitter                  directeur


Toespraak juryvoorzitter Willem Vermeulen.

Vriendinnen en vrienden van de Tamoil Cultuurprijs,

Beste Elly,

Het is mij, zoals elk jaar weer, een aangenaam genoegen hier voor U te staan om aan U de laureaat van dit jaar te mogen voorstellen. Elly Kellner, geboren te Antwerpen, opgegroeid in Zeeland, gestudeerd o.a. in Engeland, en …..  goed terecht gekomen in Bergen op Zoom, net even in de 40, en wel al ruim 30 jaar bezig met schrijven en zingen. Later ook met het tekenen van cartoons en natuurlijk met allerlei computer gerelateerde technieken.

Als je bij Elly in de keuken zit en naar buiten kijkt heb je zo’n beetje het mooiste uitzicht op onze stad dat je je kunt wensen. Je ziet de contouren van de Sint Gertrudis, inclusief de Peperbus, een stukje van het dak van het stadhuis en dan het Markiezenhof en ook de toren met daarop de zeeridder. Recht voor je keukenraam. 

De zeeridder laat zien uit welke hoek de wind waait …… het is een windvaan …… maar dat de wind zou waaien uit de hoek van onze jury, dat was voor jou een grote verrassing.

Om met de deur in huis te vallen …… en gewoon gelijk maar even te zeggen …… Elly heeft een ingewikkeld leven achter de rug met daardoor ook een ingewikkelde cv. Diverse opleidingen en woonplaatsen, momenten met verdriet en verwarring, periodes van pijn, maar ook periodes vol inspiratie. Tijden van stilstand en twijfel, tijden van opkrabbelen en floreren, ….. je kent het allemaal.
 
Het heeft je veel te denken gegeven over het aardse bestaan en je wist op een bijzondere manier die gedachten te ordenen. Niet alleen via de cartoons, de series tekeningen, maar ook via de liedteksten die je al vanaf je negende bent gaan maken. Het moeten er wel meer dan 1000 zijn. Liederen die je zelf schreef en waarbij je melodieën componeerde. Je zong ze zelf in en begeleidde jezelf met gitaar. Teksten die heel dicht bij jou blijven. Waarin je je kwetsbaarheid durft te laten horen, je twijfel en je verdriet, ook je hoop en verwachtingen. En tussen alles in ook je humor.

Je zingt vaak met je ogen dicht ……. Je probeert echt vanaf de bodem van je hart je gevoelens te verwoorden. Het gaat je niet om het grote publiek. Je wilt geen pleaser zijn maar echt en oprecht, soms vrolijk, soms niet.
Je staat daarom ook niet op het podium van de Maagd met 650 toeschouwers, maar liever in een huiskamer-achtig zaaltje met 30 aanwezigen en allemaal een kopje thee.
 
Je durft de vraag onder ogen te zien die veel mensen maar over slaan …… WIE BEN IK. Wie mag ik zijn. En je durft die vraag hardop te stellen. En ook het antwoord dat je langzaam maar zeker hebt geformuleerd ……. Ik mág er zijn, precies zoals ik ben.
 
Toen ik je vroeg of je er moedig voor moest zijn om niet alleen over vrolijkheid te zingen, maar ook over sombere zaken zei je ……. Ik zal toch niet de enige zijn die zich soms eenzaam voelt of die het soms moeilijk heeft. Veel mensen zullen het herkennen en wellicht er een beetje moed uit putten.

Je hebt een groot taalgevoel, speelt met woorden, weet met enkele woorden gevoelens te tekenen en je hebt het voordeel dat je dat net zo gemakkelijk in het Nederlands doet als in het Engels. Door je verblijf in Engeland spreek je “the queens english” en dat geeft je het grote voordeel dat je gemakkelijk samenwerkt met artiesten van over de grens. Dit voorjaar bijvoorbeeld in Frankrijk, -la Frabrique- al eerder in Amerika en morgen al weer op pad naar Zwitserland. Ein Music Fest. En altijd weer zing je je eigen teksten en melodieën. Geen covers. Altijd weer probeer je je hart te openen.

Een rode draad in veel van je teksten is het zoeken naar erkenning. Ik mag er zijn, zoals ik ben, zoals ik me voel, zoals ik me ontwikkel. Het is autobiografisch maar velen zullen zich die teksten persoonlijk kunnen aantrekken. Je noemde het lied van Yentl, zo mooi gezongen door Barbera Streisand …… Can you hear me …. Can you see me …….. Can you find me in the night? Nou Elly, wees niet bang …… yes we can …..! yes we did ….!
 
Er zijn inmiddels verschillende albums verschenen …… You-Tube staat bol van jouw liedjes, er zijn audio-verhalen, podcasts, het album “Zinken en Zweven” en natuurlijk het recente project “Beyond Music”. Ook is er een video met de titel “the Creatives”. Over dat rare stadje waar je terecht gekomen bent met mensen die lekker binnen zitten met thee en koffie en dan opeens allemaal naar buiten barsten en toneelspelen en muziek maken en zich verkleden en optochten organiseren ……..

En bij al dit werk is het niet zo dat je niet veeleisend bent ….. hm, hm, vandaar dat je alles maar het liefste zélf doet …..video, website, geluid, productie, omslagontwerp, release en noem maar op.

Als jury vragen we ons altijd af …… wat is nou precies het kantelpunt waarna je over iemand gaat spreken als kunstenaar. En dat je datgene wat iemand doet als kunst bestempelt. Waar eindigt het kunstje en begint het creatieve proces …… de kunst.
Het verwoorden van gevoelens, ideeën, … woorden vinden voor goede tijden en moeilijke tijden …… Ingetogen ……. Gevoelig …… Wanneer is dat kunst? Waar onderscheidt jouw werk zich in? ……..

Er zit een bijzondere gelaagdheid in …… in alles …..
Je weet namelijk wat vaag is heel precies te omschrijven ….. precies de juiste woorden.
Maar ook …… tegelijkertijd ….. als tweede laag ….
Je weet datgene wat precies is ….. scherp, pijnlijk is, tegelijkertijd als een schilder met enkele streken van een penseel …… vaag te maken ….. omfloerst ……….. en daardoor ook verteerbaar, …. Behapbaar ……. Om aan te zien.

  Het vage precies
  Het precieze vaag

  Dát is kunst.

Bijzonder is dat je zelf er over zegt dat je je teksten helemaal niet bedenkt of schrijft, maar dat je ze – als het ware “ontvangt”. Het zijn als het ware cadeautjes. Nou, zo tegen sinterklaas kunnen we er allemaal jaloers op zijn. Jij kreeg meer dan 1000 cadeautjes ……

Goed …

De zeeridder dus ……. Je ziet hem elke dag, als je uit het keukenraam kijkt. Hij laat zien uit welke hoek de wind waait ….. Maar nou heb je er straks twee ….. en deze is veel beter …… die kan je manipuleren ……. Nu bepaal jij zélf uit welke hoek je de wind wil laten waaien ….